Allerlei

Studietoelagen

Als de kinderen schoollopen in het secundair onderwijs of op het punt staan aan een hogeschool of universiteit te gaan studeren, kost studeren geld. Om die kosten wat op te vangen zijn er de studietoelagen van de Vlaamse Gemeenschap. Er zijn studietoelagen vanaf het eerste jaar SO en voor alle vormen van het HO. De wetgeving over studietoelagen verschilt grondig tussen secundair en hoger onderwijs. Wie niet in aanmerking komt voor een studietoelage in het secundair onderwijs kan best recht hebben op studiefinanciering in het hoger onderwijs.

Om te weten of u in aanmerking komt voor een studietoelage en wat u in dat geval moet doen, geven we enkele mogelijkheden.

  • U kan op school alle documenten en een folder bekomen met uitgebreide info.
  • U kan ook terecht op de website van de Vlaamse overheid. Deze site biedt onder meer concrete informatie over de voorwaarden waaraan iemand moet voldoen om in aanmerking te komen voor een studietoelage, het bedrag van de toelage en de stappen die u moet zetten, een 'ABC' waarin de verschillende begrippen duidelijk worden uitgelegd, tips ... U kan via deze site ook de aanvraagformulieren voor een studietoelage downloaden alsook een brochure met een beknopt overzicht van de meest gestelde vragen + antwoord:

    www.ond.vlaanderen.be/studietoelagen

  • U kunt met vragen of problemen steeds terecht bij de Vlaamse Infolijn op het gratis nummer 0800-30201 elke werkdag tussen 9 en 19 uur of via e-mail naar studietoelagen Vlaanderen.be

Naast de studietoelage en studiefinanciering van de Vlaamse Gemeenschap bestaan er nog studiebeurzen en studieleningen van andere organisaties, zie:

Ander_studiebeurzen_leningen.pdf