Techniek

Techniek bepaalt niet alleen onze levenswijze en ons comfort, het stelt ons ook voor enkele ernstige mondiale uitdagingen m.b.t milieu en energie . Dat jongeren dagelijks ongebreideld gebruik maken van techniek is duidelijk. Maar zijn ze ook bereid om mee te denken en te bouwen aan de technische evolutie?

Het vak Techniek brengt de leerlingen van de eerste graad, gedurende 2 lesuren per week in contact met een breed scala aan technologiedomeinen in de hoop hen te boeien voor een van de vele aspecten van de wetenschappen en techniek. Twee jaar lang wordt gewerkt rond 12 projecten waarbij begrijpen, realiseren en duiden centraal staan.

Een overzicht van 2 jaar Techniek in SBC:
Enkele realisaties uit het eerste jaar.
Het naambordje

In het eerste project gaan we meteen aan de slag met de realisatie van een naambordje. We doen dat niet zomaar ... We volgen daarbij de fasen van het technisch proces. Maar techniek is veel meer … Ook de invloed van de techniek op ons leven en de keerzijde daarvan gaan we in dit eerste project na.

Bekijk hoe de eerstejaar vanaf de eerste les aan de slag gaan!

Onze eigen tandpasta

Dagelijks maken we gebruik van technische systemen: van bij het tandenpoetsen tot het slapengaan. Wist je dat er in de elektrische tandenborstel heel wat technologie zit verstopt? In dit project gaan we op onderzoek naar de elementen van de elektrische kringloop en de basisbegrippen van elektriciteit. We maken zelfs onze eigen tandpasta!

Poets je mee met tandpasta van eigen fabrikaat?

De multiset

MDF is een nieuw materiaal. We nemen niet alleen een kijkje in een bedrijf dat MDF produceert, we gaan er ook zelf mee aan de slag. Aan de hand van een technische tekening realiseren we elk onze eigen multiset. Maar is een technische tekening wel vlot te lezen? Na enkele oefeningen op projectie- en perspectieftekenen kunnen we elk ontwerp aan. Met boormachine, zaag en schroevendraaier gaan we aan de slag. Oh ja, hoe werkt die boormachine eigenlijk? In dit derde project kom je dat allemaal te weten.

Kijk binnen in de technische ruimte vol creativiteit en nauwkeurigheid!

De elektroset

Je citybike heeft het allemaal: een degelijke verlichting, een reeks nuttige versnellingen, een stevig frame … Zoals elk technisch systeem moet je fiets regelmatig worden onderhouden en soms ook hersteld. Meestal kun je dat zelf. Maar dan moet je natuurlijk weten hoe de onderdelen van je fiets werken ... In dit vierde project leer je alles over de fietsverlichting en de versnellingen van je fiets. Je ontwerpt ook een fietsframe. We bouwen zelfs een eigen elektroset waarmee je defecten in je fiets kunt opsporen en heel wat leert over elektriciteit.

Bouw zelf de elektrische kringloop met de elektroset.

De Spacemobiel

De SpaceMobiel® wordt het paradepaardje van de lessen Techniek. Met wat de eerstejaars in het 'bijna voorbije' schooljaar in verschillende projecten leerden, kunnen ze zelf aan de slag om de SpaceMobiel® te bouwen. Maar wees gerust, de leerkracht helpt wel een beetje waar nodig. De SpaceMobiel® rijdt niet alleen zelfstandig in het rond, hij laat zich ook gewillig sturen met de computer. En er is meer … Met de SpaceMobiel® kun je ook lasten optillen en voor verfrissing zorgen.

Bekijk hoe je overbrengingen, elektriciteit, solderen, hout- en metaalbewerking integreert in een boeiend technisch project!

Enkele realisaties uit het tweede jaar.
De tuinberging
tuinberging

Het ontwerp van een fonkelnieuwe tuinberging en de realisatie van een maquette worden volledig jouw verantwoordelijkheid. Om die opdracht tot een goed einde te brengen, ga je eerst langs bij de dienst stedenbouw, bekijk je een bouwplan met de architect en volg je de bouwfasen van een woning.

Volg de gedetailleerde assemblage

Het alarmsysteem
alarmsysteem

Met je zelfgebouwd en goed gestuurd alarm kun je je tuinberging perfect beveiligen.

Volg de gedetailleerde assemblage

De Solar-ventilator
ventilator

Weet jij hoe elektriciteit in centrales wordt geproduceerd en welke nadelen dat heeft? De leerlingen van het tweede jaar gaan in de lessen Techniek op zoek naar alternatieve energiebronnen en passen hun kennis toe op de realisatie van de Schakelventilator met zonne-energie. Verder bekijken ze de techniek in de woning en hebben we aandacht voor besparen, recycleren en composteren.

Volg de gedetailleerde assemblage

Jonge Bernardus

Een minder bekende tak van de techniek is de biotechnologie. Bacteriën en schimmels kunnen heel nuttig zijn, o.a. bij de productie van kaas. Na een digitaal bezoek aan de kaasmakerij gingen de leerlingen van het tweede jaar in de lessen Techniek zelf aan de slag. Ze zorgden voor een biotechnologische primeur... de 'Jonge Bernardus'. De romige jonge kaas, met karakter en pittige nasmaak, kan vanaf nu niet meer ontbreken tussen elk kaasassortiment! ...

Met de medewerking van talloze micro-organismen!

De papieren brug
tombola

Wedden dat het lukt ... om een brug te bouwen met blaadjes papier? We willen de SpaceMobiel® of een speelgoedvoertuig over die zelfgebouwde brug laten rijden. Geen nood, na enkele onderzoeksopdrachten krijgen we de bruggenbouwtechnieken onder de knie. Als kers op de taart leer je een echte ophaalbrug sturen.!

Waag je het over een brug uit 21 blaadjes papier?

De elektromotor
tombola

Heb je ooit gespeeld met een elektrisch treintje? We gaan dat nog eens overdoen in de klas ... Hoe elektriciteit beweging veroorzaakt, ontdek men met de zelfgemaakte elektromotor. In de lessen techniek sturen we zelfs een echte modelspoorweg, inclusief slagbomen, spoorwegsignalisatie en roltrap!

Bekijk de montagecyclus

De Robotarm
tombola

Robots zijn niet meer uit onze moderne productieprocessen weg te denken. Je bekijkt hoe die technische systemen werken. Na een korte inleiding over lucht- en oliedruk bouwen we zelf een Schakelrobot. Met wat oefenen kun je je eigen Schakelrobot tot op de millimeter nauwkeurig besturen.

Bekijk hoe de robot geduldig in elkaar gezet wordt

Ict-toepassingen
tombola

Vakinhoudelijk is Techniek uitgebreid ondersteund met online lesmateriaal. In het Open LeerCentrum of met de laptops in de klas kunnen leerlingen heel wat software gebruiken, bedrijfsfilmpjes bekijken of zelf-evaluatieoefeningen maken.

Laptop of pc toegepaste ict in de lessen TE.