Projecten

Fair trade: Een wereld van verschil…

fairetrade1 fairetrade2 fairetrade3

 

 

 

 

 

 

Beste leerkrachten en leerlingen van het Sint-Bernarduscollege.

Mijn naam is Rigoberto. Ik ben 9 jaar oud. Ik woon samen met mijn ouders en klein zusje in een dorp in Latijns-Amerika. Tot vorig jaar ging ik net als jullie naar school. Maar mijn papa kreeg voor zijn koffiebonen niet genoeg geld van de koffiefabriek. Dus konden we geen maïsmeel meer kopen om tortilla’s te maken. Ik moest papa gaan helpen op de koffie­plantage en had dus geen tijd meer om naar school te gaan. Als we genoeg geld hadden om eten te kopen zou ik terug naar school mogen gaan. Ik moest hard werken op de koffieplantage! Maar ik klaagde niet. Mama en papa waren trots op me, dat zag ik aan hun ogen. Ik wist dat ik, als ik maar hard genoeg mijn best deed, terug naar school zou kunnen gaan. Papa liegt nooit! Ik zou voor een goed beroep kunnen leren en dan zou ik een radio met echte batterijen kunnen kopen, dat zou het werken voor mijn papa op de plantage aangenamer maken. Alles verliep schitterend, we hadden een zeer mooie oogst.
Toch kan ik niet terug naar school. De grote koffiefabriek vond onze bonen te duur!
Er zijn hier veel koffieboeren, als papa de prijs niet verlaagt zou de koffiefabriek zijn bonen bij een andere, goedkopere koffieboer halen. Papa verlaagde dus maar snel de prijs. Papa was woedend. Er is nog steeds te weinig geld voor eten. Ik kan nog niet naar school. Thuis is er veel ruzie. Bang wachten we op de winter. Alweer veel boeren kunnen hun gezin niet onderhouden en hebben zelfmoord gepleegd.

De getuigenis van Roberto is toepasselijk op vele kinderen in Latijns-Amerika. Vreemd toch! Was deze jongen enkele kilometers verder geboren, dan zag zijn toekomst er totaal anders uit. Dan was die uitbuitende multinational van hem en had hij alle economische macht.
Aan het lot valt niet veel te veranderen. Maar wel aan eerlijke handel!Dit is een oproep aan iedereen. Alleen jijzelf kan het verschil maken! Een wereld van verschil… !!! Het kost geen tijd en weinig geld. Wat te doen?
Fair trade producten consumeren! Je herkent ze aan hun label .
De kostprijs van zo’n fair trade product is iets duurder dan een wit product. Maar je merkt het verschil nauwelijks als je de prijs vergelijkt met een groot merk.
Voor arme boeren in Amerika, Afrika en Azië is dit kleine verschil dat wij aan de kassa betalen echter van zeer groot belang!

Bij ieder verkocht fair trade product krijgen ze 3 keer zoveel geld als bij een van een multinational.

Dit betekent voor hen het verschil tussen leven in armoede en onzekerheid of de vrijheid hebben een leven op te bouwen en hun kinderen naar school te laten gaan.

Stel je eens voor wat dit voor jou zou betekenen, wanneer je vader dit jaar 3 keer zoveel verdient als vorig jaar!

3 keer zoveel zakgeld, 3 gsm’s, 3 computers, 3 keer meer op reis gaan, 3 auto’s (als je er nu 2 hebt worden dit er 6), 3 keer meer kledij, een 3 keer zo huis met een 3 keer zo grote tuin, 3 fietsen, 3 i-pods, enz.…


Om te bewijzen dat fair trade producten ook van zeer goede kwaliteit zijn, kunnen jullie van onze éénmalige actie profiteren. Vrijdagochtend zal er in de garage aan de Meinaard warme oxfam-chocolademelk worden verkocht aan 50 cent per beker – met oxfam-koekje erbij 1euro. Indien we met de verkoop winst maken, wordt die gestort voor 11.11.11. Omdat ook zij werken rond de bewustmaking van eerlijke handel.

Rigoberto is jullie zeer dankbaar.

Industriële Chemie
Wynn's

Op 16 november was het zo ver : na enkele voorbereidende lessen trokken we met de leerlingen die het seminarie Industriële Chemie volgen vol enthousiasme naar Wynn's Belgium in Sint-Niklaas.Na de verwelkoming door de heer Van Velthoven (zeg maar Leo),  begon de rondleiding door  het bedrijf, dat additieven maakt voor de automobielsector.

Tijdens het bezoek aan het labo werden de verschillende onderzoekstechnieken en kwaliteitstesten gedemonstreerd. Daarna volgde een overzicht van de verschillende onderdelen van de fabriek.In de productiehal werd ons het  volledig computergestuurd mengsysteem getoond en uitgelegd.

De meeste productie lijnen zijn bijna volledig automatisch, dus is de personeelskost van het bedrijf zeer klein. Veel aandacht gaat ook naar de ( wettelijk opgelegde ! ) veiligheidsvoorschriften ( Vlarem 2).

In de opslagplaats geldt het  "first in , first out systeem" .

Het bezoek werd afgerond met een uiteenzetting over de geschiedenis van het bedrijf  die sinds kort deel uitmaakt van een Amerikaanse investeringsmaatschappij ( iets meer economie dan chemie, maar heel heel interessant)

Het bezoek werd afgesloten met een drankje en een geschenkje. Deze eerste kennismaking met de bedrijfswereld was voor onze leerlingen ongetwijfeld een hele ervaring !

Mini-onderneming

minionderneming

In het kader van de lessen economie (vrije ruimte 6de jaar) werden door een aantal leerlingen een mini-onderneming opgericht. Hiermee proberen de leerlingen de theorie aan de praktijk te toetsen. Ook u kan klant worden...

Elèves de Luxe